close
Trends

De wereld van de muziek verkennen met een platenspeler

De wereld van de muziek verkennen met een platenspeler

Vinyl heeft iets speciaals. De laatste jaren is er een opleving in het bezitten van een platenspeler en de aanschaf van vinyl. Met zoveel muziekgenres kan het echter moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Gelukkig zijn wij er om je te helpen! Lees snel verder en ontdek alles wat er te ontdekken valt!

Rock & Roll

Rock & Roll wordt beschouwd als een van de populairste muziekgenres aller tijden, en het ontstond in de jaren vijftig. Het ontstond als een combinatie van rhythm and blues met country muziek. Artiesten als Elvis Presley hielpen rock & roll te introduceren bij het grote publiek. Tekstueel gaan rock & roll songs vaak over liefde of opkomen tegen de gevestigde orde. Rock & roll blijft vandaag de dag een invloedrijk genre, met artiesten als The Strokes en Haim die door hun geluid vele generaties fans inspireren. Kortom een ideaal genre om in te stappen!

Jazzmuziek

Jazzmuziek ontstond aan het eind van de 19e eeuw in New Orleans en ontwikkelde zich uit Amerikaanse en Afrikaanse muziekstijlen als blues en ragtime. Jazz kenmerkt zich door improvisatie tussen muzikanten, waardoor elk optreden uniek is. Jazz kan variëren van ontspannen achtergrondmuziek tot dynamische solo’s door vaardige instrumentalisten. Als je jazz op vinyl wilt ontdekken, moet je eens kijken naar klassieke albums als Miles Davis’ Kind of Blue of John Coltrane’s A Love Supreme.

Klassieke muziek

Klassieke muziek is een van de oudste vormen van muziek die nog steeds wordt uitgevoerd – veel beroemde componisten hebben eeuwenlang werk gemaakt! Klassieke stukken hebben meestal meerdere instrumenten die tegelijk spelen voor ingewikkelde effecten – dit maakt ze perfect om op vinylplaten te beluisteren, omdat ze profiteren van de superieure geluidskwaliteit van het medium in vergelijking met digitale opnamen. Enkele grote klassieke stukken die de moeite waard zijn om op vinyl te beluisteren zijn Beethoven’s Symfonie nr. 5 of Vivaldi’s De Vier Jaargetijden suite. Deze platen zijn ook makkelijk verkrijgbaar, dus je kunt er zo mee beginnen!