close
LifeStyleTravel

Hoe luid jij het nieuwe jaar in?

Hoe luidt jij het nieuwe jaar in

Oliebollen, champagne vuurwerk en het aftellen met de klok?  OF je nu oud en nieuw viert met familie, vrienden of met alleen je lief, de avond zit waarschijnlijk boordevol tradities. En zijn deze tradities voor jou heel vanzelfsprekend, in andere landen zijn er vaak hele andere gewoontes.

IJskoude start

Naast de rituelen op oudejaarsavond hebben we in Nederland een bijzondere traditie om het jaar te starten. Onze Nieuwjaarsduik. Elk jaar weer komen er duizenden mensen op 1 januari naar Scheveningen om met een eerste frisse duik het jaar te starten. Een traditie die op vele plaatsen in Nederland gekopieerd is. Dus aan de kant je laptoptas heren en het water in voor een goed begin!

Maar niet alleen in Nederland hoef je je O my bag te voorzien van zwemkleding. Ook in Vancouver is deze Nieuwjaarsduik een heus begrip. Hier wordt het de Polar Bear Swim genoemd en stamt de traditie uit 1920. In Siberië gaan ze trouwens nog stapje verder en worden door professionele duikers bij temperaturen ver onder het vriespunt kerstbomen in de bevroren rivier geplaatst.

Bleigieβen en Smoutebollen

Dicht bij huis in België en Duitsland zijn de gewoontes al anders. Eten wij oliebollen, kent België alleen de Smoutebollen. Deze lijken overigens wel op onze lekkernij maar worden in smout (een dierlijk vet) gebakken. In Duitsland, is het een traditie om lood te smelten en in een pot te gieten. Het zogenaamde Bleigieβen. De vorm die het lood aanneemt, heeft daarbij een betekenis. Daarmee kun je bepalen hoe jouw toekomst er het komende jaar uitziet.

Groots zoenen op Piazza San Marco

Geven we elkaar bij de gelukwensen een zoen, in Venetië doen ze dat echt beter. Daar, in één van de meest romantische steden van Europa, komen duizenden mensen op oudejaarsavond bij elkaar om het wereldrecord zoenen te breken. Al sinds 2008 wordt op het Piazza San Marco met Oud & Nieuw één van de grootste evenementen van het jaar in de stad gehouden. Er zijn optredens, er is vuurwerk en om twaalf uur is dan hét moment aangebroken en zoenen alle duizenden aanwezigen hun geliefde. Elk jaar komen er meer mensen naar het beroemde plein. Ongetwijfeld een van de meest romantische Oud en Nieuw tradities die we kunnen bedenken. Deze avond maar even geen handtasje maar een schoudertas dames en je handen vrij voor je lief.

Een goed gesprek met de boer

In Roemenië is het een gewoonte dat boeren tijdens oudejaarsdag hun dieren toe spreken. Ze geloven namelijk echt dat de dieren op deze dag zullen luisteren en ze voorspoed en geluk gaan brengen in het nieuwe jaar. Of het werkt is natuurlijk niet bewezen. Op het platteland van Roemenië gaat de bevolking dan ook nog eens dansend in berenkostuums langs de huizen om het kwaad te verjagen.

In Ecuador hebben ze ook een bijzondere verkleedavond. Hier verkleden de mannen zich vaak als vrouw. Het idee is om een ‘mannelijke’ pop te verbranden en daarom als ‘weduwe’ van het vorige jaar over te blijven. Het verbranden van poppen is een van de belangrijkste gewoontes tijdens oud en nieuw. Door het verbranden worden namelijk de kwade energie van het oude jaar te verdreven.

Een gat in de lucht

In Denemarken is het heel gewoon om het nieuwe jaar figuurlijk in te springen. Ze klimmen op een stoel om er om klokslag 12 vanaf te springen of springen in de lucht.

Nog een opmerkelijke Oud en Nieuw tradities uit Denemarken is om op 31 december servieswerk kapot te gooien voor of tegen het huis van je buren. Hoe meer scherven op je deurmat, hoe meer geluk je zal krijgen in het nieuwe jaar. Ook in Nieuw-Zeeland gebruiken ze keukengerei om het begin van het jaar te vieren. Ze gooien niks stuk maar slaan om middernacht potten en pannen tegen elkaar om duistere geesten weg te jagen

In Zuid-Afrika pakken ze dat iets grootser aan. Daar moet echt oppassen als je rondom oud en nieuw op de stoep loopt. Volgens traditie worden daar oude meubels uit het raam gegooid als  symbool dat het oude over is en weg gaat, terwijl het nieuwe (jaar) ervoor in de plaats komt.

108 keer de bel luiden

In Japan kennen ze een wel heel bijzondere manier om zonden te vergeven. In boeddhistische tempels wordt 108 keer de bel geluid. Japan kent namelijk 108 zonden en de bel luidt 1 keer voor iedere zonde. Veel Japanners geloven dat zo hun zonden zijn kwijtgescholden zijn en ze goed het nieuwe jaar in kunnen.

Tags : 2020nieuwjaar