close
LifeStyle

De gekste kersttradities uit het buitenland

De gekste kersttradities uit het buitenland

Als er een moment in het jaar is dat bol staat van de tradities, is het wel de decembermaand met kerst als absoluut hoogtepunt. En of je nu standaard aan een lang familiediner zit, op skivakantie gaat of het viert met vrienden, elke familie heeft wel een eigen traditie met deze feestdagen.

Zijn in Nederland de (avond)mis in de kerk, het opzetten van de boom, het sturen van kaarten en tegenwoordig op tweede kerstdag een bezoek aan de meubelboulevard een vast ritueel, is het feit dat landen over de hele wereld hun eigen kersttradities hebben ontwikkeld. Wij zochten voor jou de leukste weetjes op.

Vol-au-Vent of de kerstkip

In België draait kerst bij de meeste mensen nog om het samenzijn met de familie en een traditioneel kerstdiner met de typische vol-au-vent, groentekrans (wortelen, erwten, schorseneren, witloof), kroketten en gebraad. In Japan echter draait met kerst het eten vooral om drie letters: KFC. Massaal gaan de mensen gaan naar de Amerikaanse fastfoodketen voor “Kurisumasu ni wa kentakkii!” oftewel “Kentucky Met Kerstmis!” De traditie van het eten van “(gefrituurde) kerstkip” stamt uit 1974 van een marketingcampagne. Een goede campagne zo blijkt want nog altijd verkoopt KFC de meeste maaltijden op kerstavond.

Wie wint?

Waar de traditie vandaan komt, is niet bekend maar in veel landen verstoppen mensen een kerstbal in de vorm van een augurk in de kerstboom. Wie ‘m vindt, krijgt een extra cadeau of gewoon heel veel geluk.

In Spanje geeft de Spaanse Nationale Loterij al sinds het einde van de negentiende eeuw aan het einde van december de grootste prijs van het jaar weg: “El Gordo” ofwel “De Dikkerd”. Het is een groot sociaal evenement dat meestal op 22 december gevierd wordt en de mensen kopen tientallen loten in de hoop een van de gelukkige winnaars te zijn. Het hele land komt dan ook even tot stilstand als de winnende cijfers, door een koor van tweeëntwintig schoolkinderen, bekendgemaakt gemaakt worden.

Brandhout

Nog een traditie uit Spanje zijn de stukken kerstbrandhout. Op veel plaatsen worden de kerstcadeautjes gebracht door Tió de Nadal, een stuk brandhout dat versierd wordt met een gezichtje en kleine beentjes. Maar dat is nog niet alles. Tió de Nadal komt niet alleen de cadeautjes brengen maar eet ‘s avonds ook gezellig mee en krijgt zijn eigen dekentje. Toch komt er aan al die liefde op kerstavond een einde en wordt het stuk brandhout in de haard gegooid. Door familieleden wordt net zo lang met een stok in het hout geprikt tot het de cadeautjes en snoepjes uitpoept.

Geen vliegende bezemstelen

Ben je in Noorwegen dan is het zaak om tijdens Kerst alle bezems en dweilen verstoppen. Dit is niet omdat ze geen zin hebben om schoon te maken maar uit puur bijgeloof. De Noren willen voorkomen dat de kwade geesten, die met kerstavond terug naar de aarde komen, een bezem of dweil stelen om erop te gaan joyriden.

Skatend naar de kerk

In de hoofdstad van Venezuela hebben ze wel een hele bijzondere manier om naar de kerstmis te gaan. Niet lopend maar op skates. Deze traditie is zover ingeburgerd dat zelfs in delen van de stad de straten worden afgezet zodat iedereen veilig naar de kerk kan skaten. Dus je Cowboysbag rugzak om en skaten maar.

Spinnenwebben voor geluk

Ben je niet zo’n fan van spinnen, dan kun je met kerst beter niet naar Oekraïne. Daar worden de kerstbomen namelijk versierd met spinnenwebben. Geen echte spinnenwebben maar kerstballen die op spinnenwebben lijken.  De reden; het zou geluk brengen. De mythe gaat terug naar een arm vrouwtje dat geen geld had om kerstballen te kopen om haar boom mee te versieren. De volgende ochtend werd ze wakker en was haar boom versierd met prachtige spinnenwebben die glommen in de zon. Ook in andere landen, zoals Polen en Duitsland, is een spin of een spinnenweb in de kerstboom een teken van geluk.

Een brief van Santa

In Canada heeft Santa een eigen postcode. Schrijf je daar voor 16 december een brief naar de kerstman, dan krijg je ook echt een antwoord. Wil je het ook proberen? Zijn adres is Santa Claus, North Pole, H0H 0H0 Canada. Of Santa alleen naar de Canadese kinderen schrijft of naar iedereen is niet bekend. Dus pak je laptop uit je laptoptas en schrijven maar.

Volg de ster

Woon je in de Oekraïne of Polen, dan weet je dat het tijdstip om met het openen van de cadeaus te beginnen in de sterren geschreven staat. Het jongste kind moet daarom de hemel goed in de gaten houden en wachten tot de eerste ster verschijnt want dat is het moment waarop het eerste cadeautje opengemaakt mag worden. Is het bewolkt, dan besluit iemand van het gezin gewoon (op gevoel) wanneer het zover is).

Populaire pudding

Hou je van pudding dan is deze traditie echt iets voor jou. In Slowakije en delen van Oekraïne voorspeld pudding namelijk je toekomst. De oudste man in de familie gooit met kerst een eetlepel loksa-pudding tegen het plafond. Hoe meer de pudding blijft plakken, hoe meer geluk je zult krijgen. Ik weet niet of ze er bij jou thuis op zitten wachten.

Tags : kerst