close
LifeStyle

3 tips voor gezonde voeding

3 tips voor gezonde voeding

Iedereen heeft het over gezonde voeding

De een zegt dat we terug moeten naar het verleden, naar de tijd van onze grootouders, een ander zal je vertellen dat moderne voeding uit een pakje goed genoeg is.

Met nog een honderd verschillende meningen tussen die twee uitersten is het bijna onmogelijk een keuze te maken. En toch doen huisvrouwen wereldwijd dat al jaren. Iedere dag weer proberen moeders, vaders en ook professionele koks het beste van hun kennis en kunde op tafel te zetten. Voor hun kinderen of hun klanten, het maakt eigenlijk niet uit.

En toch zijn er enkel duidelijke richtlijnen te vinden over wat voeding eigenlijk gezond maakt. Hier volgen drie tips.

Gebruik alleen verse en schone ingrediënten

Al het voedsel dat je in de keuken bereidt moet vers en zeker schoon zijn. Je handen wassen, de groenten, het fruit en ja, ook het vlees wassen is even belangrijk als het recept dat je gaat volgen.

Ook de werkoppervlakken in je keuken moeten schoon zijn, voordat je begint met het bereiden. En vergeet de apparaten en machines niet. Heb je de keukenmachine getest? En heb je die ook weer schoongemaakt? Niet alleen na het laatste gebruik, maar ook nu weer.

Alle verse groenten, fruit en andere ingrediënten moet je goed bekijken, zeg maar keuren. Ziet die aardbei er echt vers uit, zetten er geen vlekjes op? Is de melk vers en klopt de datum voor het laatste gebruik? Heeft het vlees ook de kleur die het zou moeten hebben?

Ervaring is net zo belangrijk als kennis

Vooral bij het beoordelen van voedsel kun je eigenlijk niets op een school leren. Je moet het allemaal zelf zien, ervaring is dus belangrijker dan scholing.

Na het selecteren van de ingrediënten, en het schoonmaken probeer na te denken over hoe het eindproduct er op tafel uit moet gaan zien. Kleuren zijn belangrijk en het oog eet ook mee.

Als je een keukenmachine gebruikt kun je het beste een vertrouwd merk inzetten. Nutribullet is een goed merk en de motor is krachtig genoeg, ook voor de wat zwaardere maaltijden. Maar voordat je de inhoud van je keukenmachine gebruikt, proef het eerst eens. Is dit de smaak die je zocht? Mist je smoothy nog een ingrediënt?

Nu kun je nog iets veranderen, je toetje gezonder maken door meer fruit toe te voegen bijvoorbeeld.

Serveren en presenteren is het belangrijkste in een restaurant, en thuis

Presentatie is mooi, en moet mooi zijn. De pan op tafel en moeder die voor iedereen opschept dat mag ook in jouw keuken niet meer voorkomen. Zorg er voor dat je maaltijden er altijd goed uitzien.